לפני הכל, כדי לשמור על איזון חשוב שתדאגו לאכול בצורה מסודרת לאורך היום. אל תנסו “לחסוך” את הקלוריות והפחמימות לערב, זה יכול להיות מסוכן עד למצב של היפוגליקמיה (רמות סוכר נמוכות) עד לארוחה. בנוסף, כשתגיעו רעבים לארוחה, תתקשו לעמוד בפני האוכל, לא תחשבו מה אתם מעדיפים לאכול ותאכלו מכל מה שיש סביבכם, כך כמויות הפחמימה יכולות להמריא. לכן, מומלץ כשעתיים-שלוש שעות לפני ארוחת החג לדאוג לאכול ארוחת ביניים קטנה, כך תהנו מאכילה רגועה במהלך ליל הסדר.
לוקחים אינסולין?
כדאי שתחשבו מראש את כמות הפחמימות הכללית בארוחת החג כדי לדעת להתאים את כמות האינסולין שתצטרכו להזריק בארוחה ו/או כדי לדעת להחליף את הפחמימות בדרך הנכונה.
גם אם אתם לא לוקחים אינסולין, אפשר להקל על ספירת הפחמימות שאתם אוכלים בארוחה דרך זה שתקחו כמות מוגדרת מראש. למשל: לקחת מצה אחת ולאכול ממנה לאורך כל הארוחה, במקום לחתוך כל פעם חתיכה קטנה מהמצות שיש על השולחן או לשים כמות אורז מדודה ולדעת שזו הכמות שלכם לאורך הארוחה.
תמיד אפשר לשלב יותר חלבונים, שומנים וירקות כדי להגיע לשובע מירבי!
באיזה מאכלים עיקריים בחג הפסח יש פחמימות שיכולות לשנות רמות איזון?
מצות, לחמניות פסח מקמח מצה/ קמח תפוח אדמה, עוגיות ועוגיות לפסח, תפוחי אדמה, בטטה.
- לאוכלי קטניות: אורז, פריכיות אורז, עדשים, אפונה, גרגירי חומוס, תירס, שעועית, פול וכו’
- קניידלך, פשטידות על בסיס קמח מצה/קמח תפוח אדמה, חרוסת, גפילטע פיש.
אוקיי, אז איך מתייחסים לזה מבחינת ספירת הפחמימות?
בואו נשווה את מנות הפחמימה לפרוסת לחם 1 -
פרוסת לחם = מנת פחמימה = 15 גרם
- מצה רגילה /מקמח מלא/כוסמין = 2 פרוסות לחם = 2 מנות פחמימות = 30 גרם פחמימות
- מצה שמורה = כ 3 פרוסות לחם = 51 גרם פחמימות = 3 מנות פחמימות
- 2 פריכיות אורז בגודל רגיל =פרוסת לחם= 15 גרם פחמימה = 1 מנת פחמימה
- 3 כפות של תוספת מבושלת ( קטניות / אורז ) =פרוסת לחם = 15 גרם פחמימה = 1 מנת פחמימה
- תפוח אדמה קטן (100 גרם) = פרוסת לחם = 15 גרם פחמימה = 1 מנת פחמימה
- רבע בטטה ( 70 גרם) = =פרוסת לחם = 15 גרם פחמימה = 1 מנת פחמימה
- קניידלך 1 גדול מקמח מצה = 15 גרם פחמימה = 1 מנת פחמימה
- כפית חרוסת = בד”כ 5 גרם פחמימה בכפית
מומלץ לשלב את המזונות הנ”ל עם מזון המכיל שומן וחלבון כמו גבינות או טחינה - המאטים את ספיגת הפחמימה ומונעים עליה חדה ברמת הסוכר.
שמירה על מצוות ההלכה
בליל הסדר מצווה לאכול מצות - הכמות המינימלית היא כ“זית מצה”:
21 גרם מצה בעבודת יד = פרוסה וחצי של לחם = כ-22 גרם פחמימות (1.5מנות פחמימות)
21 גרם מצת מכונה =פרוסת לחם = כ-15 גרם פחמימות (1 מנת פחמימות)
בליל הסדר מצווה לשתות 4 כוסות:
יש המחשבים כוס כ-86 מ”ל ויש המחשבים כוס כ-135 מ”ל.
על מנת להפחית את כמות הסוכרים במשקה - ניתן למהול 40% במים - מהיין או ממיץ הענבים (תירוש). כמו כן, ניתן לשתות את “רוב הכוס” - 51% מהכוס.
מומלץ להעדיף יין יבש או חצי יבש על פני מיץ ענבים.
חשוב לזכור, כי שתיית אלכוהול עשויה לגרום לירידה בערכי הסוכר באופן מיידי או אף לאחר כמה שעות, על כן, יש להקפיד על אכילת מזון פחמימתי ביחד עם שתיית האלכוהול ולבדוק את ערכי הסוכר לפני השינה.
יש לי סוכרת הריון ואני רוצה לשמור על מצוות ההלכה, מה לעשות?
בהריון אסור לשתות יין אדום יבש וגם אסור לשתות מיץ ענבים. יש 2 גישות עיקריות של פוסקי הלכה:
1. לשתות משקה שניכר שאינו מים כמו למשל תה (הפתרון הכי נוח)
2. למהול במיהול משמעותי. מיץ ענבים דיאט או יין דל אלכוהול - יש יינות של 5% אלכוהול שהם דלים יחסית בפחמימה לפי הפסיקה האישית (למשל לערבב 50 מ”ל של היין עם 300 מ”ל מים או אפילו יותר, תלוי ברמת הסוכרת), מכינים מראש כמובן.
כמו בכל כוס, ממלאים כ-85 מ”ל (יש לשאול כמות מדויקת את הרב), אבל מספיק לשתות כל פעם את “רוב הכוס” כך ש-50 מ”ל בכל כוס זה מספיק.
סיימנו לאכול ולקרוא את ההגדה, מה עכשיו?
מומלץ להזיז את הגוף. להוריד כלים מהשולחן, לשטוף כלים, לצאת להליכה ולעשות כל פעילות שתעזור להוריד את רמות הסוכר.
חשוב לבדוק את רמת הסוכר לפני הפעילות הגופנית ואחריה כדי להימנע מהיפוגליקמיה.
חג פסח שמח ומאוזן!
תגובות (0)